ZAŠTO JE VAŽNO ODRŽAVANJE ZRAKA U GUMAMA?

Dobro održavane i kvalitetne gume su jedna od najbitnijih stvari na automobilu, jer direktno utiču na sigurnost i kvalitet vožnje. Ono što svi znamo o gumama jeste da treba vršiti zamjenu u ljetnom i zimskom periodu, kao i da gume imaju rok trajanja, ali ono što zapostavljamo jeste provjera zraka u gumama.

Gume gube zrak jer nose čitavu težinu auta. Zbog toga je vrlo važno provjeravati zrak u gumama kako biste mogli zakočiti na vrijeme, sigurnije ući u krivinu, te uživati u udobnoj vožnji. Ono što je, također, direktno vezano za zrak u gumama je potrošnja goriva. Auto troši mnogo više goriva ako je guma deformisana i ne prijanja kako treba za površinu. Količina zraka u gumama zavisi i od vrste vozila i samih guma. Ako niste sigurni koliki pritisak treba biti u gumama, pogledajte na boku gume ili s unutrašnje strane, jer veći dio automobila tamo ima naljepnicu s uputstvom. Ukoliko je ne pronađete posavjetujte se sa majstorom.

Nivo zraka nije isti u prednjim i zadnjim gumama, jer to zavisi od opterećenja auta s prednje ili zadnje strane. Inače, gume nikada ne prenapumpavajte jer će lošije prijanjati uz cestu i uzrok su gubitka kontrole nad vozilom, proklizavanja i slabijeg kočenja. Zrak u gumama provjeravajte jednom mjesečno i to dok su gume hladne, jer ako su tople pogrešno ćete očitati vrijednost. Loše održavanje guma razlog je i pada na tehničkom.