Redovno održavanje automobila

Redovno održavanje automobila čini vožnju sigurnom i produžava životni vijek auta. Kako auto stari, briga prema automobilu blijedi i sitne kvarove sve više i više zanemarujemo. Nakon nekog vremenskog perioda više ništa ne funkcioniše i već tada razmišljamo o kupovini novog automobila. Ostani s nama i u nastavku saznaj kako redovno i pravilno održavati automobil.

Ako želimo znati kako automobil “diše“ prvo što trebamo uraditi jeste upoznati se s uputstvom za auto. Iako ovo djeluje kao čist gubitak vremena, ipak se tu nalaze jako važne i korisne informacije. Kao što su kada treba uraditi velik ili mali servis.

Trebamo paziti na signalne lampice

Prije nego što krenemo, potrebno je provjeriti sve signalne lampice koje se nalaze na instrument tabli. Ove lampice nam pokazuju u kakvom je stanju motor. Kako bi mogli reagovati na vrijeme ove lampice su tu da nam ukažu na potencijalni električni kvar, stanje kočnica, nivo ulja i rashladne tekućine. Prije svakog polaska obavezno trebamo provjeriti instrument tablu kako bi mogli reagovati na vrijeme ukoliko dođe do električnog kvara ili nedostatka motornog ulja.

Trebamo redovno servisirati auto

Ponekad želimo uštedjeti na popravci automobila i tako odugovlačimo sa popravljanjem automobila ili popravljamo samo ono što je hitno. I tako često zanemarujemo manje kvarove, koji ako se na vrijeme ne saniraju dovode do značajno veće štete na automobilu. Vremenom tako se “nakupi“ dosta manjih kvarova koji će nas baš koštati i već tada razmišljamo o kupovini novog automobila. Zato je jako važno raditi veliki i mali servis ili ukoliko primijetimo kvar, trebamo odvući auto na servis.

Dosta stvari možemo obaviti sami

Jako je važno poznavati dijelove automobila. Kada podignemo haubu trebamo znati provjeriti nivo motornog ulja, tekućinu za kočnice, staklo i hladnjak. Također trebamo redovno održavati zrak u gumama. Koliko god je važno održavati automobil ispravnim, isto toliko je važno i da automobil bude čist. Bez obzira na godišnje doba i uvjeta na cesti trebamo stvoriti naviku redovnog održavanja automobila čistim. Tako ćemo više paziti na njegovu ispravnost i sigurnost.