Obuka

5 KORAKA DO VOZAČKE DOZVOLE U AUTOŠKOLI TICA

1. Pozovite nas na neki od naših brojeva telefona, ostavite poruku na našoj web staranici i Facebook profilu ili se javite u autoškolu Tica.
Zakazati ćemo Vam informativni razgovor sa instruktorom vožnje kako bi dogovorili sve detalje o cjelokupnom procesu polaganja vozačkog ispita.Sa sobom ponesite kopiju lične karte i CIPS prijavnicu (dokumenti ne moraju biti ovjereni) kako bi izvršili upis u knjigu kandidata i potpisali ugovor o osposobljavanju kandidata u našoj autoškoli.

 

2. Ljekarsko uvjerenje
Ljekarsko uvjerenje je preduslov stupanja u proces obuke i košta 35,00 KM. Ljekarsko uvjerenje sadrži 4 pregleda: oftamolog, neuropsihijatar, psiholog, medicina rada. Da bi Vam olakšali i da ne bi gubili vrijeme naši instruktori će Vam organizovati besplatan prevoz do poliklinike i pomoći Vam u ovom procesu. Ukoliko ipak želite samostalno izvaditi ljekarsko uvjerenje možete to uraditi u poliklinici Mimo Medical u ulici Azize Šaćirbegović 80 ili u poliklinici SaNaSa u ulici Grbavička 74, Sarajevo.

 

3. Obuka iz poznavanja saobraćajnih propisa (testovi)
Obuka iz poznavanja saobraćajnih propisa se vrši u prostorijama Centra za edukaciju u Sarajevu. Broj časova za B kategoriju je 28. Da bi Vam olakšali svaki korak naši vrijedni instruktori će Vam pružiti pomoć. Polaganje testova se obavlja nakon završene edukacije o poznavanju saobraćajnih propisa. Polaganje se vrši pred komisijom koju organizuje Ministarstvo obrazovanja. Naši instruktori će za vas izvršiti kompletan proces prijave za polaganje testova, te vas obavjestiti o terminu polaganja. Katalog pitanja i odgovora za ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima možete preuzeti na našoj stranici u rubrici “Testovi”, a kako bismo Vam pomogli da se što bolje pripremite za polaganje vozačkog ispita, za Vas smo pripremili i android aplikaciju sa online testovima za provjeru znanja.

 

4. Polaganje poznavanja prve pomoći
Nakon odslušanih predavanja u Crvenom križu kandidat se javlja svom instruktoru koji ga prijavljuje za polaganje ispita prve pomoći u Ministarstvo.
Kako bismo Vam pomogli da se što bolje pripremite za polaganje vozačkog ispita, testovi pitanja i odgovori za ispit iz poznavanja prve pomoći su dostupni na našoj stranici u rubrici “Testovi”.

KABINETI ZA OBUKU IZ PRUŽANJA PRVE POMOĆI U KANTONU SARAJEVO
CRVENI KRIŽ OPĆINE ADRESA TELEFON TERMINI OBUKE SAT
STARI GRAD Edhema Mulabdića br. 2 033/532-137 četvrtak i petak 16:00h
NOVO SARAJEVO Paromlinska br. 24 033/610-807 ponedjeljak i utorak 16:30h
CENTAR Valtera Perića br. 10 033/220-168 četvrtak i petak 17:00h
NOVI GRAD Trg solidarnosti br. 23 033/545-598 ponedjeljak i utorak 17:00h
ILIDŽA Jahijela Fincija br. 14 033/638-022 srijeda i četvrtak 16:30h
VOGOŠĆA Igmanska br. 50 033/430-209 ponedjeljak i utorak 14:30h
ILIJAŠ 126. Ilijaške brigade br. 62 033/400-518 ponedjeljak i utorak 16:00h
HADŽIĆI Anđelka Lažetića br. 2 061/188-596 ponedjeljak i utorak 18:00h

Stari Grad

Novo Sarajevo

Centar

Novi Grad

Ilidža

Vogošća

Ilijaš

Hadžići

 

5. Obuka iz upravljanje vozilom
Nakon položene prve pomoći i testova kandidat otpočinje sa procesom obuke upravljanja motornim vozilom u dogovoru sa instruktorom. Način, raspored i termini obuke na vozilu se prilagođavaju individalno svakom kandidatu, a zakonski broj časova za B kategoriju je 35. Ukoliko kandidat za 35 časova nije savladao vještine i tehnike upravljanja motornim vozilom, naši instruktori će kandidatu ponuditi dodatne časove. Nakon uspješno završene obuke na vozilu kandidat izlazi na polaganje praktičnog dijela obuke iz poznavanja upravljanja vozilom. Polaganje se vrši pred komisijom koju organizuje Ministarstvo obrazovanja.