ZAŠTO NIJE DOBRO DRŽATI AUTOMOBIL U LERU?

Poznato nam je da automobili teško podnose zimske uslove. Zbog toga često u zimskim jutrima, kada su temperature jako niske upalimo auto i držimo ga u leru kako bi se motor zagrijao. Ovaj postupak autu donosi više štete, nego koristi, jer osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje određenim dijelovima motora. Auto trkač Stefan Ciati je čitav život radio s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, objasnio je zašto ne treba držati motor automobila u leru.

Kada na velikim minusima upalimo automobil i držimo motor u leru dolazi do gubitka ulja na dijelovima motora kojima je ono od velike važnosti, a posebno cilindrima i klipovima. A nedostatak ulja može dovesti do oštećenja klipova i cilindra, a potom dolazi do oštećenja motora.

Većina ljudi vjeruje da držanje motora u leru produžava trajanje motora, ali ne, naprotiv skraćuje ga. Potrošnja goriva se smanji kada se gorivo zagrije na temperaturi oko 4 stepena, tada automobil počinje trošiti normalne količine goriva. Zbog ovoga možemo pomisliti da ćemo problem zagrijavanja goriva riješiti upravo tako što ćemo ostaviti motor automobila u leru. Ipak ne treba miješati topli vazduh iz ventilacije s toplim motorom, jer rad u leru može biti uzrok većini problema. Najbolji način zagrijavanja motora jeste da odmah krenemo s vožnjom.