ŠTA NE TREBAMO RADITI PRILIKOM SKIDANJA SNIJEGA I LEDA S AUTUMOBILA?

Ponekad nas vremenska prognoza prevari ili jednostavno ne očekujemo nove padavine. A jutro može da počne tako što kasnimo na posao, žurimo na važan poslovni sastanak ili jednostavnom imamo obaveza koje je bitno što prije obaviti. Tada nam je svaka minuta važna, a skidanje snijega i leda oduzima dosta vremena. Pa često zbog toga pravimo greške prilikom skidanja leda ili snijega s automobila. U nastavku otkrivamo koje su to greške koje tako često pravimo.

Upotreba vode kako bi se što prije oslobodili zamrznutog stakla

Prolijevanje vruće vode na zamrznuto staklo dovodi do jako skupih posljedica. Ukoliko polijemo vrelom vodom već zamrznuto staklo, dolazi do pucanja stakla. Prilikom odleđivanja stakla trebamo biti temeljiti. Nakon što uklonimo led s automobila, potrebno je obrisati  stakla krpom. Ako auto nije dovoljno zagrijano, dolazi do zamrzavanja ostataka vode nastalih nakon otapanja leda. Tako dolazi do smanjenje vidljivosti koja nas može dovesti i do saobraćajne nesreće. Zato je jako važno prije samog polaska obrisati ostatke vode krpom, a isto tako bitno je i imati kvalitetne metlice brisača na autu.

Upotreba brisača prije nego što uklonimo snijeg

Ukoliko je temperatura ispod nule na brisačima se formira sloj leda koji se zalijepi za staklo. Osim što upotreba takvih brisača može oštetiti staklo, dolazi i do oštećenja motora brisača ili samih metlica na brisačima.

Upotreba soli

Bilo da koristimo sol u čvrstom stanju ili u obliku neke otopine, to nije dobro za automobil. Iako je poznato da je sol vrlo djelotvorna kada je u pitanju otapanje leda. Korištenje soli kako bi uklonili led dovodi do pojave korozije na metalnim dijelovima automobila.