ŠTA URADITI KADA AUTOMOBIL STANE NA PUTU?

U današnje vrijeme mnogo ljudi u vožnji automobila provede i po par sati dnevno, posebno ako ga koriste na posao ili često putuju. Upravo iz ovih razloga potrebno je redovno održavanje automobila.  Međutim, nekada se desi da vam automobil stane na putu iz neobjašnjivih razloga. U tom slučaju trebali biste znati koje korake poduzeti ako dođe do ovako stresne situacije. U nastavku donosimo tri koraka koja će vam sigurno pomoći.

Prvi korak – Auto vam se iznenada zaustavilo na putu. Prvo što treba da uradite je obući reflektujući prsluk. Iza auta postavite sigurnosni trougao koji će upozoriti druge vozače da vas zaobiđu. Ako vam se auto zaustavilo u naseljenom mjestu, trougao postavljate 10m od auta, a ako ste stali u nenaseljenom mjestu ta udaljenost je 50m. Uključujete sva četiri žmigavca ili poziciona svjetla, ako je noć. Obavezno izađite iz auta. Mnogo je važno da ubacite u prvu brzinu i povučete ručnu kočnicu, bez obzira da li ste na ravnom terenu, jer ne možete iz svake pozicije uočiti nagib terena.

Drugi korak – Nikako se ne preporučuje da sami popravljate automobil, osim u slučaju promjene gume. Potrebno je da pozovete šlep službu, a najbolja opcija je kontakt službe koja radi 24/7 i koja će moći da vam izađe u susret ako se ova situacija desi noću. Kriterij za odabir šlep službe su, pored dostupnosti, efikasnost, cijena i bezbijednost. Ako nemate broj službe predlažemo vam da informacije potražite na webu.

Treći korak – Panika, nervoza i stres normalne su reakcije u ovakvoj situaciji. Ali udahnite duboko i potrudite se da vas ne savladaju, jer jedino tako ćete ispravno odreagovati i spriječiti da se situacija dodatno zakomplikuje. Ovaj savjet zvuči nepotrebno i ne treba se isticati posebno. Međutim, u ovakvim situacijama zaboravljamo na sve mjere koje treba preduzeti i prenaglimo s reakcijama. Razlog za takvo nešto je što smo bili u žurbi, neko nas čeka ili trebamo stići na važan događaj.