SPREMITE AUTOMOBIL ZA ZIMU

Niske temperature, česte i obilne padavine u zimskom periodu, izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad su u svakodnevnoj upotrebi. Snijeg i poledica su ubice za kompletan sistem automobila, ometaju normalan rad motora, crpe energiju akumulatora, dok nakupljena so na cestama šteti podvozju i karoseriji. Zbog svega navedenog neophodna je adekvatna priprema i sebe i vozila za nadolazeću zimu.

Posjedovanje obavezne zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, obavezno je u periodu od 01. novembra 2021. do 01. aprila 2022. godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala i traktora.

Zimska oprema podrazumjeva:

  • pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila,
  • pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka,
  • pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata su obavezni za teretna vozila.