SAVJETI ZA MLADE VOZAČE KOJI SU TEK POLOŽILI

Nakon polaganja vozačkog ispita tek slijedi pravo sticanje vozačkih vještina. Savjet je da u prvih nekoliko hiljada kilometara vožnje pokušate steći sigurnost u sebe, jer je to najbolji način razvijanja vozačkih vještina koje će vam pomoći u svakodnevnoj vožnji. Svaki vaš izlazak na cestu od vas će zahtijevati da se prilagodite uslovima na cesti i da poštujete saobraćajna pravila.

Budite svjesni da po preuzimanju vozačke dozvole niste postali vozač, već tek trebate to postati, a upravo će vam u tome pomoći pređeni kilometri. Naglasimo kako u saobraćaju niste sami i kako trebate paziti da svojom nesavjesnom vožnjom ne dovedete u pitanje svoj, ali i živote drugih ljudi. Ukoliko ste tek položili vozački ispit i kupujete automobil, pokušajte isti odabrati u skladu sa svojim vozačkim iskustvom. Odnosno, ako i niste baš sigurni u svoje vozačke vještine odaberite automobil zbog kojeg, ako dođe do manjih oštećenja (npr. ogrebotine na parkingu) nećete morati izdvajati velike količine novca za popravku.

Ukoliko ćete, ipak, voziti automobil nekog od članova porodice koji je možda malo i prezahtjevan za vas, nikako ga nemojte isprobavati na otvorenoj cesti. Pronađite vremena i odite na zatvorenu cestu gdje ćete moći bezbrižno isprobati karakteristike i steći povratne informacije poput ubrzanja, vremena kočenja, ali i ponašanju automobila u različitim situacijama.

Za kraj svakako želimo naglasiti opasnost koju donosi vožnja pod uticajem raznih opijata. Dokazano je da konzumiranje istih utiče na smanjenje vremena reakcije vozača, a visinu kazni ne treba posebno ni isticati, naročito ako ste tek položili vozački ispit. Zapamtite i da je umor veliki neprijatelj svih vozača, naročito mladih i neiskusnih, te stoga savjetujemo da izbjegavate svaku vožnju ukoliko se niste prethodno odmorili.