Savjeti za korištenje klima-uređaja u automobilu

Klima-uređaj u automobilu jedni koriste nekoliko mjeseci u godini, drugi sve vrijeme. Međutim, u ljetnim je mjesecima svima svakodnevno u pogonu. Kad je riječ o ulasku u automobil koji je stajao na suncu, klima-uređaj spasonosno je rješenje, ali često ga uzimamo zdravo za gotovo, dijelom i zbog toga što ga u hladnijem dijelu godine rijetko koristimo.
Mnogi vozači ne obavljaju redovno servisiranje tog uređaja u automobilu. Kao i druge sisteme u autu, i klima-uređaj treba redovno provjeravati i servisirati kako ne bi otkazao. A to se najčešće događa ljeti – kad nam je najpotrebniji. Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizacijskim sustavom, a po potrebi i češće.

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacijskih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban stroj koji iz sistema izvlači preostali rashladni plin i ulje. Zatim se izvlači vlaga i provjerava nepropusnost sistema te se potom u sistem vraća pročišćen plin i ulje, a po potrebi se vrši dopuna sistema novim plinom i uljem. Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualnih oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sistema. Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je fabrički propisano za određen tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sistema.

Vrlo je važno izvršiti dezinfekciju ventilacijskih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se zbog vlažnosti i nekorištenja klima-uređaja tokom zimskog vremena nakupljaju na i oko isparivača. Bitno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača klima-uređaja. Obvezna je zamjena filtera unutrašnjosti (peludni filter), koji bi bilo dobro zamijeniti i svake, a ne svake druge godine.

Klimu isključite prije nego što ugasite automobile. Kako bi klimatizacija automobila radila što bolje, neke stvari možemo obaviti i sami. U nekim se automobilima, pogotovo onima u kojima klimatizacijski sistem nije redovno održavan, zna pojaviti neugodan miris pri radu klima-uređaja. To može biti i opasno za zdravlje vozača i putnika. Vlažne cijevi ventilacijskog sistema idealan su prostor za gljivice. Kako bi se uklonila vlaga iz sistema, nemojte istovremeno isključiti klima-uređaj i motor automobila, odnosno ugasiti auto, kao što to većina nas obično čini. Umjesto toga klima-uređaj isključite nekoliko minuta prije nego što završite vožnju, a ventilatore ostavite uključene. Tako ćete omogućiti da se isparivač klime osuši i da se ukloni vlaga iz sistema, koja je najveći krivac za neugodne mirise.

 

Izvor: uspori.ba