RAZLOZI VEĆE POTROŠNJE GORIVA ZIMI

Kada su vanjske temperature jako niske ili je minus duži vremenski period, auto troši više goriva od uobičajenog. Razlog za to je što se auto ne može tako brzo da zagrije, naročito ako je riječ o kraćim relacijama.

Osim što motoru treba neko vrijeme da postigne optimalnu temperaturu kada radi najefikasnije, u zimskim mjesecima radi jače. Zbog hladnoće sve tečnosti poput motornog ulja i ulja u mjenjaču viskoznije su, te povećavaju trenje. Hladnoća smeta akumulatoru i alternatoru, kojem je potrebno više energije da puni akumulator. Također, niske temperature pogoduju smanjenju pritiska u gumama, što može povećati otpor i potrošnju, jer motor jače radi.

Na većinu ovih stvari ne možete uticati, ali je rješenje jednostavno. Provjerite s vremena na vrijeme pritisak u gumama i to barem jednom mjesečno, te ih napumpajte ako je potrebno. Ukoliko prenapumpate gume slabije će prijanjati uz cestu, što je uvijek opasno posebno u zimskim uslovima. Kada na cesti ima snijega i leda, veće je proklizavanje pogonskih točkova i raste potrošnja goriva. Zimi je vanjski zrak i gušći pa rastu otpor u vožnji i potrošnja goriva. Potrošnju povećaju i razne druge sitnice poput grijanja sjedišta ili odmagljivanja stakala.

Savjet za  smanjenje potrošnje goriva zimi

Nisu svi u prilici da posjeduju garažu ili slično mjesto gdje bi parkirali auto da je toplije. Zato čim uključite automobil krenite s vožnjom, jer ćete tako i motor prije ugrijati. Većina ima naviku pustiti motor da radi na prazno 5 do 10 minuta, što pomaže samo grijanju unutrašnjosti, ali ne i motora. Zato je dovoljno upaliti automobil samo dok očiste stakla od leda. Motor će se ugrijati vožnjom, a ujedno i trošiti manje goriva nego dok radi u mjestu.