Pranje automobila zimi?

Redovno pranje auta zimi je veoma bitno. U zimskom periodu poznato nam je da se na cestama formiraju bare koje zajedno s prljavštinom, soli i pjeskom mogu uticati na pojavu korozije na automobilu ili pogoršanja na već načetim oštećenjima.

Obrati pažnju na temperaturu – Ne smije biti velika temperaturna razlika između temperature na kojoj se automobil nalazi i temperature vode. Obično temperatura vode kojom se automobil pere je između 10 i 30 stepeni. Ako je temperatura ispod – 2 stepena, onda se ne preporučuje pranje automobila. Velika temperaturna razlika dovodi do zamrzavanja brava na vratima, a nije dobro ni za boju, ni za palastiku.

Nakon što detaljno usisaš i središ kompletnu unutrašnjost auta. Prije nego što počneš s pranjem, jako je važno da ukloniš snijeg i led, jer ako to ne uradiš može doći do oštećenja lima. Isto tako ako imaš neka oštećenja na autu, udalji vrh prskalice 30 cm od auta.

Pranje se uvijek izvodi od krova do točkova. Ako se nalaziš na samouslužnoj praonici onda prvo izaberi program auto-šampon. Auto-šampon uklonit će svu nečistoću s tvog auta i smanjiti temperaturnu razliku. Najviše naslaga soli i zemlje nalaze se na blatobranima i točkovima, tako da trebaš posebno obratiti pažnju na to. Nakon toga, isperi svaki dio auta detaljno i ukloni svu nečistoću.

Većina autoptaonica koristi demineralizovanu vodu, što znači da brisanje nije obavezno, jer ova voda ne ostavlja tagove od kamenca kada se osuši.