ODRŽAVANJE AKUMULATORA ZIMI

Najveći strah svakog vozača u zimskom periodu jeste da auto neće upaliti ujutro. Problemi koji mogu nastati u ovakvoj situaciji često znaju biti ozbiljni i skupi. Da bi se ovakve situacije izbjegle potrebno je poštovati određena pravila.

Najbitniji je kvalitetan način održavanja akumulatora. Provjeru stanja akumulatora vršite profesionalnom dijagnostičkom opremom kod ovlaštenih majstora. Nakon stručne provjere protrebno je da svakih nekoliko dana očistite vanjske dijelove akumulatora i njegove polove antistatičnom krpom. Tako spriječavate neželjena električna pražnjenja koja nastaju pri dodiru prljavštine s polovima. Problem pri protoku električne energije mogu stvarati i oštećene stezaljke. Njih čistite finim brusnim papirom, a onda ih premažite vazelinom.

Ukoliko ne koristite automobil svakodnevno onda povremeno odvrnite kapice na akumulatoru i provjeriti razinu elektrolita, a ako je potrebno i dopunite destilovanom vodom. Neophodno je i zategnuti stezaljke koje se vremenom olabave. Ako automobil rijetko koristite najbolje je da izvadite akumulator i odložite ga na suho i toplo mjesto gdje je mogućnost samopražnjenja svedena na minimum.