NAJČEŠĆI UZROCI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA I SAVJETI RODITELJIMA

Dobiti vozačku dozvolu tinejdžerima znači mnogo. Međutim, vožnja automobila za tako mlade ljude može biti posebno opasna jer su neiskusni vozači. Ovdje u pomoć priskaču roditelji, koji će pomoći da njihovo dijete bude sigurno na cesti. U nastavku donosimo osam vodećih uzroka sudara u kojima učestvuju vozači-tinejdžeri.

Neiskusni vozači: Najviše sudara desi se u toku prve godine od dobijanja vozačke dozvole. Zbog toga bi roditelji svom tinejdžeru trebali omogućiti što više vožnje. Na ovaj način vaš tinejdžer će dobiti vještine koje su potrebne za samostalnu vožnju.

Vožnja sa prijateljima: Rizik od sudara raste kada se vozači-tinejdžeri voze zajedno sa prijateljima. Zbog toga se roditelji trebaju dogovoriti sa mladim vozačem da tokom prvih šest mjeseci ne prevozi prijatelje ili eventualno samo jednog.

Vožnja tokom noći: Noćni smrtonosni sudari u kojima su vozači tinejdžeri gotovo su dvostruko brojniji nego sudari u dnevnim satima. Zbog toga preporuka roditeljima da tinejdžeri u prvih šest mjeseci nakon dobijanja vozačke dozvole ne voze nakon 9 ili 10 sati navečer.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa: Sigurnosni pojas smanjuje rizik za vašeg tinejdžera od smrti ili teške povrede u saobraćajnoj nesreći. Svaki put podsjetite tinejdžera da zaveže pojas – čak i ako se vozi negdje blizu.

Smetnje tokom vožnje: Najčešće smetnje za vozače-tinejdžere predstavljaju: pričanje na mobilni telefon, korištenje elektronskih uređaja u autu, pisanje poruka na mobitelu itd. Zabranite svom tinejdžeru da se upušta u bilo kakve aktivnosti koje ometaju pažnju tokom vožnje.

Vožnja uz pospanost: Kasna noćna vožnja i vožnja između 6 i 8 sati ujutro su najopasnije za mlade vozače. Zato, roditelji, budite sigurni da je vaš tinejdžer u potpunosti odmoran prije nego sjedne za volan.

Nepažljiva vožnja: Brza vožnja, nedovoljno osmotrena cesta i vožnja blizu drugih auta razlog su za sudar ili najgori scenario. Roditelji, razgovarajte sa svojim tinejdžerom.

Vožnja pod uticajem supstanci: Alkoholna pića ili neke druge supstance razlog su za fatalnu nesreću. Stoga, dragi roditelji, striktno primijenite pravilo nulte tolerancije kada je u pitanju alkohol za vašeg tinejždera-vozača.