Najčešći sudari vozila u kružnom toku, pravila i savjeti

1. Sudar na ulazu u kružni tok
Najčešći saobraćajni prekršaji događaju se prije samog ulaska vozila u kružni tok kretanja. Osoba koja ulazi u kružni tok provjerava lijevu stranu saobraćaja, kreće, ali ponekad naglo zaustavlja vozilo jer nije sigurna u nesmetan ulazak i moguće oduzimanje prednosti prolaska vozila koje se već nalazi u kružnom toku. Naglo kočenje izaziva nalet vozila koje dolazi iza jer je osoba iz dolazećeg vozila već spremna za ulazak u kružni tok, a pogled i pažnja usmjereni ulijevo. Stoga oprez i prvenstveno gledajte ispred sebe prije zaustavljanja svog vozila!

2. Sudar zbog loše procjene
Prilikom ulaska u kružni tok morate dobro procijeniti brzinu vozila u kružnom toku, njihov položaj u traci, mogućnosti vašeg vozila i vaše vozačke vještine.
Savjet: Ulazite u kružni tok i dalje prateći položaj i brzinu vozila koja su u dolasku!

3. Sudar zbog nepoznavanja saobraćajnih propisa i sigurnosnih pravila
Vozila koja zadržavaju smjer i svoju saobraćajnu traku, imaju prednost. Vozila koja su u srednjoj traci i izlaze iz kružnog toka mogu napraviti pometnju. Oni smatraju da zbog isprekidane linije prema izlazu mogu izaći s prednošću prolaska. Naravno, nisu u pravu!
Savjet: Obrnuta situacija od prethodno navedene: ako ste u desnoj saobraćajnoj traci i nastavljate ravno (ravno znači nastaviti kružiti kružnim tokom), pazite na vozila u srednjoj saobraćajnoj traci! Pratite svoju traku i budite koncentrirani na izlaske, ali i druga vozila unutar kružnog toka!