MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA (MVD)

Prilikom putovanja u većinu zemalja Evrope vozači moraju da imaju Međunarodnu vozačku dozvolu (MVD). U zemljama u kojima se ne zahtijeva ova dozvola, njeno posjedovanje postaje neophodno ako želite voziti auto s tamošnjim tablicama ili rent-a-car vozilo.

Međunarodna vozačka dozvola izdaje se u skladu s Pravilnikom o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 13/07), odnosno Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 42/11).

Ovaj dokument je prepis nacionalne vozačke dozvole na više jezika i određen je međunarodnim saobraćajnim propisima. MVD mogu dobiti svi vozači koji imaju važeću nacionalnu BH dozvolu. Rok trajanja dozvole je 2 godine, a za izdavanje MVD-a ovlašteni su auto-moto klubovi/savezi i auto-moto društva koja su registrovana na teritoriji BiH.

Za izdavanje Međunarodne vozačke dozvole potrebni su sljedeći dokumenti:

  • Dvije slike (3,5×4,5 cm),
  • Važeća vozačka dozvola BiH,
  • Lična karta izdata u BiH,
  • Pasoš BiH (za građane s dvojnim državljanstvom može i pasoš druge države samo ako je upisano mjesto prebivališta u BiH).

Međunarodna vozačka dozvola ne može se izdati vozaču kojem je odlukom mjerodavnog tijela izrečena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom dok ta zabrana traje (u skladu sa članom 192. stavka (3) Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH).