LEŽEĆI POLICAJCI ZA PREBRZU VOŽNJU

Veliki broj evropskih država je u svojim gradovima na cestama instalirao nove ležeće policajce. Ovim se pokazuje da klasični ležeći policajci polako odlaze u prošlost, a njihovo mjesto zauzimaju novi ležeći policajci za prebrzu vožnju.

Riječ je o kompletu švedske firme Edeva, koji se sastoji od nadzorne kamere i aktivnog usporenika prometa. Svi vozači koji voze po ograničenju brzine neće trebati brinuti, jer neće osjetiti usporenik obzirom da će ostati na istoj visini s cestom. Ali ako vozač bude brži od ograničene brzine tada će se usporenik spustiti nekoliko centimetara i pri prelasku automobilom osjetit će se udarac.

Na ovaj način bivaju sankcionisani samo oni vozači koji voze brže od ograničenja, a ovjes na njihovim automobilima biva izložen udarcima i automobili brže stradaju. Svi oni koji voze po ograničenju ostaju sigurni i bez posljedica na automobilu, a svi putnici u vozilu uživaju veći komfor. Pri dolasku na usporenik postavljena je i saobraćajna signalizacija u vidu saobraćajnog znaka.