LAMPICE U AUTU ZBOG KOJIH VAM TREBA SERVIS

Kada pokrenete automobil, na sekundu se popale lampice na instrument ploči. Mnogo ih je i nema šanse da ih zapamtite sve, kao i njihova značenja. U nastavku donosimo popis upozorenja na instrument ploči koje nikako ne biste trebali ignorisati, već zaustaviti auto ili posjetiti servis.

Ono što morate znati je da crvene lampice ukazuju na najozbiljnije kvarove i morate se zaustaviti što je prije moguće. Žute ili narandžaste su lampice upozorenja i najčešće nisu tako opasne. Zelene ili plave lampice u autu daju signal da je neka od funkcija automobila uključena – npr. duga svjetla, svjetla za maglu, tempomat i sl.

Lampice zbog kojih trebate posjetiti servis su sljedeće:

1) Crvena lampica za zračni jastuk – može vam se dogoditi da se ne aktiviraju tokom nesreće.

2) Crveni ABS indikator – govori vam da je neispravan jedan od senzora na točkovima.

3) Žuti ili narandžasti krug s iscrtanim linijama lijevo i desno – nešto nije u redu s kočnicama. Obavezno zaustavljanje!!!

4) Žuta ili narandžasta lampica u obliku motora – ova lampica upalit će se ako je bilo koji sistem zakazao, pa tako problem može biti samo vlaga ili pad napona, a može biti i neki ozbiljniji problem. Zaustavite auto i ugasite motor. Ako se lampica ne upali ponovo, problem je zanemariv, ali ako ostaje upaljena, posjetite servis.

5) Crveni indikator ulja – obavještava da u motoru nedostaje ulja, obavezno stanite i dolijte ulje.

6) Crvena lampica u obliku termostata – sugeriše da može doći do pregrijavanja motora. Zaustavite vozilo i provjerite rashladne tečnosti i antifriz.

Ignorisanjem upozorenja koja vam auto daje riskirate ne samo poveći trošak i ozbiljne kvarove već i vlastitu, ali i tuđu sigurnost na cesti.