KAKO ZAŠTITITI AUTO OD UTICAJA ZIME NOĆU?

Svi oni koji nemaju garaže znaju koliko zima može da negativno utiče na “zdravstveno” stanje automobila. U nastavku donosimo nekoliko trikova kako da ujutro uštedite vrijeme i živce ako vas dočekaju smrznute brave, prozori i sl. Ali bez obzira na bilo koji trik bitno je uvijek sa sobom imati metlicu, strugalicu i tekućinu za odleđivanje.

BRISAČI – Preko noći brisači zalede za staklo i nisu spremni za rad, a sve zbog hladnoće koja zimi može da traje neko vrijeme. Da biste ovo izbjegli dovoljno je da preko brisača navučete stare čarape.

RETROVIZORI – Za neometano učestvovanje u saobraćaju bitno je da su retrovizori u potpunosti ‘sposobni’ prenijeti ono što se događa u pozadini. Na retrovizore postavite plastične prečice i ujutro ne morate razbijati glavu struganjem leda s njih.

STAKLA – Led se hvata i na sva stakla automobila. Problem riješite tako što ćete preko staklenih površina prostrijeti peškir ili stari karton. Ujutro će vas dočekati čista i providna stakla, a spriječit ćete i zaleđivanje brisača s vjetrobranom.

VLAGA – Čest problem stvara i vlaga, koja se preko noći skuplja u automobilu. Da biste pokupili vlagu u autu dovoljno je staviti pijeska za mačke u čarapu i ostaviti tokom noći.

BRAVE – Zaleđene brave su česta glavobolja za vozače. Njih naprskajte tekućinom za podmazivanje odmah po dolasku kući, a one će preko noći stvoriti hemijski sloj koji će spriječiti smrzavanje zraka unutar brave.