Kako voziti po snijegu?

Polako nam dolazi zima i vrijeme je da se pripremimo za vožnju po snijegu i ledu. Već prve pahulje nam donosu ceste prekrivene snijegom i ledom što nam značajno otežava upravljanje automobilom. Ako si početnik i nemaš iskustva u vožnji u zimskom periodu, onda ostani s nama i otkrij par savjeta koje ti mogu biti od pomoći.

Nožnim papučicama treba upravljati nježno, bez naglih pokreta i pritiska na gas, kvačilo ili kočnicu. Potrebno je postepeno smanjiti brzinu kretanja kako bi kočenje trajalo što duže i sigurnije. Vožnju treba prilagoditi uslovima na cesti i smanjiti brzinu kretanja automobila. U zimskom periodu zaustavni put kočenja je značajno duži. Što znači da je potrebno držati rastojanje od vozila koji se nalazi ispred, a isto tako važno je i na vrijeme vozačima koji se nalaze iza signalizirati kočenje.

Treba izbjegavati preticanje i agresivnu vožnju, a posebno treba biti oprezan ukoliko se s autom prelazi preko već utabanih tragova točkova. Nagli pokreti volanom mogu dovesti do destabilizacije automobila, a ukoliko osjetimo da auto počinje kliziti, potrebno je smanjiti brzinu kretanja. Kako bi savladali krivine ili skretanja trebamo smanjiti brzinu kretanja, a prilikom izlaska iz krivine ili nakon što skrenemo, ponovo možemo postepeno povećati brzinu kretanja. Bitno je ne praviti veliku razliku u brzini kretanja, a najbolje održavati isti tempo vožnje. Trebamo imati na umu da uvijek treba unaprijed biti pripreljeni za kočenje i moguće opasne situacije.

A prije izlaska na cestu možda ne bi bilo loše otići na poligon ili prazan parking i isprobati vožnju po snijegu. Testirati koliki je zaustavni put kočenja automobila i koliko je potrebno vremena da bi zakočili.