KAKO VOZITI AUTOPUTEM?

Vožnja autoputem mnogo je lakša nego magistralnom cestom, ali postoje pravila na koja morate obratiti pažnju. Neka od tih pravila ne poštuju ili ne znaju čak ni iskusni vozači.

Voziti autoputem je sastavni dio upravljanja automobilom. Ovakav vid vožnje štedi vaše vrijeme i lakše dolazite do odredišta. Ponekad vožnja autoputem može izgledati zastrašujuće, ali je vrlo jednostavna kada shvatite pravila. Kako bismo vam olakšali pravilnu vožnju autoputem u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

  • Prilikom uključivanja na autoput koristite desnu traku. Pogledajte preko ramena ili na retrovizor da li imate sigurnu udaljenost za uključivanje. Uvijek koristite pokazivače pravca (žmigavce). Prilikom isključivanja s autoputa, također, koristite desnu traku, jer je lijeva traka namijenjena za preticanje. Ukoliko želite promjeniti traku onda koristite lijevu, a potom se vraćate u desnu na bezbjednoj udaljenosti od vozila koje pretičete. Naravno, obavezno koristite pokazivače pravca.
  • Ako želite promjeniti traku onda prilagodite svoju brzinu kako bi i drugima omogućili sigurnu vožnju ili siguran ulazak na autoput. Česta promjena trake se ne preporučuje. Mnogo je bitno da se ne nađete u mrtvom uglu ostalih vozača, jer oni vas ne vide i to može biti vrlo opasno.
  • U slučaju da ste promašili izlaz s autoputa nikako ne smijete voziti unazad, već produžite do sljedećeg izlaza i bezbjedno se vratite do željenog ulaza na autoput. Strogo je zabranjeno polukružno okretanje na autoputu.
  • Zaustavljanje na autoputu se ne preporučuje, kao ni naglo kočenje. Ako se morate zaustaviti onda učinite to u zaustavnoj traci i uključite sva četiri pokazivača. Zaustavnu traku koristite i u slučaju da vas sustiže vozilo za hitne slučajeve, ali se ne zaustavljate potpuno.

Vožnju autoputem, ali i bilo kojom drugom cestom, izbjegavajte ako ste pospani, umorni, bolesni, pod uticajem alkohola, neprilagođena brzina i sl. Tada može doći do automobilske nesreće koja, najčešće, završava smrtnim ishodom. Za vožnju morate biti potpuno svjesni kako biste imali dovoljno vremena da reagujete.