KAKO SPRIJEČITI MAGLJENJE STAKALA U AUTOMOBILU

Često se susrećemo sa pojavom zamagljenih stakala u automobilu, posebno u hladnijem periodu godine. Glavni uzročnik ovakve neugodne pojave je vlaga. Vlaga koja je prisutna u zraku u kontaktu toplijeg zraka i hladne površine (u ovom slučaju stakla) utiče na stvaranje kondenza. To su sitne kapljice vode koje mogu u potpunosti ili djelimično smanjiti vidljivost kroz staklo i uveliko otežati vožnju. Stoga je preporučljivo da se prije uključivanja u saobraćaj očiste sva stakla na automobilu.

Postoje brojni trikovi uz pomoć kojih se brzo možete riješiti problema zamagljenih stakala. Stakla vašeg ljubimca bi trebala biti prvenstveno čista, jer vodena para koja se stvara kondenzira se na staklo koje nije čisto, tj. sadrži prašinu i tragove prljavštine, posebno je to slučaj u automobilima u kojima se puši. Podjednako je važno iz automobila ukloniti izvore vlage kao što su mokre patosnice, kišobrani i drugo. Preporuka je i da se pred nadolazeći hladniji period godine izvrši i zamjena filtera klime što će uticati na bolji rad ventilacije, kao i da se ne koristi način rada recirkulacije zraka, već da isti podesite na ulazak zraka izvana. Cirkulaciju zraka u automobilu olakšat će i spušteni prozori što može ubrzati odmagljivanje stakala.

Svakako na raspolaganju vam uvijek stoje i sredstva za sprječavanje zamagljivanja koja možete kupiti u specijaliziranim prodavnicama, shopovima na benzinskim pumpama, kao i u trgovačkim centrima. Značajnu pomoć može vam pružiti i Silika-gel (SiOշ amorfni silicijev dioksid) koji je dokazano učinkovit kod sakupljanja vlage. Još neki od trikova kojima se možete poslužiti su i sakupljanje vlage pijeskom koji ste prethodno zamotali u neku pamučnu vrećicu ili premazivanje stakala pjenom za brijanje.