KAKO SE PRIPREMITI ZA TEHNIČKI PREGLED?

Ukoliko je vaš automobil stariji od pet godina sasvim je zaočekivati da će početi da se javljaju problemi zbog kojih biste mogli imati problema na tehničkom pregledu. Zbog toga nije baš pametno slijepo otići na tehnički pregled pa šta bude, bude. Takav pristup za rezultat može imati pad zbog nekog banalnog razloga. To ujedno znači i dodatni gubitak vremena u traženju servisa, a ishitrene popravke često su sumnjivog kvaliteta. S druge strane, ako se dobro pripremite možete biti gotovo sigurni da ćete proći na tehničkom i da do svih tih komplikacija i poteškoća neće doći.

Idealno bi bilo da svoj godišnji servis tempirate nekoliko sedmica prije odlaska na tehnički kako bi bili sigurni da je sve u redu. Prije odlaska na tehnički pregled neke dijelove i uređaje vozila možete i sami prekontrolisati. Tu spadaju svjetlosni uređaji, sirena, ručna kočnica, ali i obavezna oprema vozila bez koje ne možete proći tehnički pregled. Dobro pregledati karoseriju i potražiti tragove korozije, jer previše korozije, također, može biti razlog za pad na tehničkom pregledu.

Preporuka je da prije odlaska na tehnički pregled u potpunosti izvana i iznutra oprate automobil. Čist automobil ostavlja bolji dojam, a to je ujedno i vaša obaveza, te vam na tehničkom mogu uskratiti pregled ako je vozilo previše prljavo. Ukoliko sami otkrijete neku grešku bolje je ponovo posjetiti servisera i ukloniti je, nego se nadati da će vam na tehničkom progledati kroz prste.