Kako se pripremit za vožnju po kiši?

Došla je jesen, a sa sobom donijela nam je i kišu. Dobro je poznato koliku nam muku predstavlja odlazak ili vraćanje s posla u vrijeme saobraćajnih špica. A još kada počne padati jaka kiša, ona nam sa sobom donosi i dodatne izazove s kojim se moramo nositi, a to je klizava cesta, smanjenje vidljivosti, lokve i još mnogo toga. Iako mnogi vozači podcjenjuju vožnju po kiši, ona ponekad može da bude mnogo zahtjevnija od one po snijegu. Da bi vašu vožnju učinili manje stresnom, lakšom i bezbijednom, za vas smo pripremili nekoliko savjeta.

Ono što je bitno da obezbijedite jesu novije i očuvanije gume s debljim gazećim slojem koje će vam pružiti dobro prijanjanje na mokar asfalt. Također ono što je još bitnije u vožnji po kiši su sijalice i brisači. Očistite svoje farove i provjerite da li vam rade sve sijalice na vašim svjetlima. Zatim, savjetujemo vam da uoči početka sezone padavina obezbijedite nov i kvalitetan par brisača jer će vam značajno olakšati vožnju po kiši.

Naravno da brzinu prilagođavamo uslovima na putu, ali to ne znači da se trebate kretati 30 km/h tamo gdje je moguće bez problema voziti 50 km/h. Bez obzira kakve su vam gume i koliko je kvalitetan auto koji vozite, povećajte razdaljinu između svog auta i auta ispred vas jer vam je u toku vožnje po kiši potrebno više prostora prilikom kočenja. Dobro poznato je i to da se na našim cestama formiraju lokve i stajaća voda. Lokve i stajaća voda mogu sakriti prisustvo šahtova, kanala i udarnih rupa. Izbjegnite oštećenje svog auta i potrudite se da ih zaobiđete ili ako to nije moguće kada prelazite kroz njih smanjite brzinu kretanja.

Prilikom prolaska kroz stajaću vodu vozitite sporije i bez nagle promjene pravca kretanja. Brzim prolaskom kroz vodu možete izazvati ulazak vode u motor što dovodi do njegovog kvara, a možete i da zapljusnete druge vozače i time ih dovedete u opasnu situaciju.

A isto tako uslijed neprilagođene brzine, vaš auto može izgubiti kontakt s površinom, a vi tada gubite kontrolu nad njim. Nije lijepo ni da poprskate pješake koji se kreću pored puta.