KAKO PRAVILNO VOZITI PO SNIJEGU?

Kada snijeg prekrije ceste postajemo svjedoci velikog broja saobraćajnih nesreća, koje uglavnom završe s manjom materijalnom štetom. Razlog ovom scenariju je specifičnost vožnje po snijegu, a najvažnije pravilo je drastično smanjiti brzinu zbog višestruko dužeg zaustavnog puta.

Zbog smanjenog trenja između podloge i guma, vožnja po snijegu donosi duži zaustavni put i potrebu za smanjenjem brzine. Također, neophodno je držati odstojanje od automobila ispred sebe, jer moramo predvidjeti opasne situacije ili kočenje i na taj način zaštititi sebe. Ubrzanje na snijegu se postiže veoma lako, posebno u slučaju naglog kočenja kada blokiraju pogonski točkovi. Automobili koji su opremljeni sistemom protiv blokiranja točkova (ABS), imaju bolju mogućnost upravljanja vozilom, ali i dalje ostaje duži zaustavni put.

Najvažnije pravilo vožnje po snijegu je – bez naglih pokreta i postepeno ubrzavajte, a posebno nježni budite s nožnim papučicama. S nježnim izmjenama stepena brzine prenosa i laganim ubrzavanjem izbjeći ćete proklizavanje pogonskih točkova i time imati mirnije i stabilnije vozilo. Također, za vrijeme vožnje po snijegu apsolutno je nepoželjno preticanje i agresivna vožnja, kao i nagli pokreti volanom. Tako izbjegavate destabilizaciju vozila ili eventualno zanošenje. Posebno nježni s volanom budite u krivinama, a pri izlasku iz krivine nastavite s laganijom vožnjom.