Kako odabrati zimske gume?

Jesen nas polahko napušta i dolaze sve hladniji i hladniji dani, vrijeme je da se pripremiš za zimu i zamjenu guma jer zakonska obaveza je da u periodu od 1.11. do 1.4.2023. godine trebaš imati postavljene zimske gume na svom automobilu.

Koji je rizik vožnje na ljetnim gumama zimi?

Povećanje zaustavnog puta kočenja teško je precizno definirati zbog teških i promjenjivih zimskih uvijeta. Ljetne gume gube svoju najvažniju karakteristiku na temperaturi ispod 7 stepeni, a to je dobro prianjanje. Na malom sloju snijega, na zimskim gumama, moguće je zaustaviti se na udaljenosti ispod 30 metara, pri brzini kretanja od 50 km/h. Što je više snijega, leda i drugih zimskih uvijeta zaustavni put prilikom kočenja je duži i lošiji s ljetnim gumama.

Kako izabrati dobre zimske gume?

Prije svega trebaš provjeriti koju većinu, širinu i promjer odobrava proizvođač automobila. Onda provjeri indeks nosivosti i indeks brzine, jer to trebaš prilagoditi parametrima svog automobila. XL gume, gume prilagođene za SUV ili 4×4 autima i još neki modeli guma imaju neobavezno dodatno odobrenje izdano od određenog proizvođača.

Obrati pažnju na šare – Razlika između zimskih i ljetnih guma jeste u dubini šara. Zimske gume u svakom bloku gaznog sloja nalaze se lamele tj. mali, valoviti, duboki i poprilično dugi rezovi koji su ravnomjerno raspoređeni, a njihov zadatak je da utore gume ispune snijegom. Na taj način snijeg će biti zalijepljen za površinu, a kao rezultat povećat će njeno prianjanje, što će tvoju vožnju učiniti sigurnom i bezbjednom.  Zimske gume često imaju raspored V – blokova, a utori između tih blokova ravnomjerno su veliki, što znači da će se oni pobrinuti za evakuaciju bljuzgavice.

Provjeri i podatke na naljepnicama u skladu s evrposkim standardima, jer se na njima nalaze podaci o performansama guma na suhim, mokrim ili snježnim površinama, kao i o razini buke.