KAKO ODABRATI LJETNE GUME

Petnaestog aprila je zvanično završio zimski period obaveznog posjedovanja zimskih guma. Stoga ukoliko još niste zamijenili gume donosimo vam nekoliko smjernica kako odabrati odgovarajuće ljetne gume.

Lako je ostati zbunjen brojčanim i ostalim oznakama na gumama. Prije svega, tu je oznaka dimenzije guma, a koju biste trebali birati u skladu sa fabričkom specifikacijom vašeg automobila. Konkretno, oznaka poput 205/55 R16 znači da vam treba guma čija širina gazne površine iznosi 205 milimetara, te da njena visina bočnog profila iznosi 55% od širine gazne površine. Onaj broj uz koji stoji slovo R, koje ujedno otkriva da je guma radijalne konstrukcije, govori o unutrašnjem prečniku otvora za felgu. U nastavku oznake dimenzije gume stoji još jedna oznaka u kombinaciji brojeva i slova, kao na primjer kod oznake 91T. Broj 91 otkriva da guma ima nosivost do 615 kilograma, dok slovo T otkriva da je konstruisana za brine do 190 km/h.

Kada ste našli koja vam dimenzija guma treba i koju bi marku i model gume kupili dolazi na red pitanje gdje kupiti. Savremeno poslovanje i trgovina putem interneta omogućili su prodavačima da ponude vrlo povoljne cijene i to svakako treba uzeti u obzir. Ipak, budite sigurni da tada kupujete od provjerenog prodavača, koji će stati uz garanciju gume ako dođe do nekih oštećenja. Još važnije, uzmite u obzir trošak montaže i balansiranja guma i točkova. Ako ste u online trgovini našli gume po vrlo povoljnijoj cijeni to vam neće mnogo značiti ako u cijenu nije uračunata i montaža.

Svaka guma ima drugačiju konstrukciju i smjesu od čega direktno zavisi njeno trajanje. Činjenica je da će nakon 4 do 5 godina guma, kojom ste prešli 10-tak hiljada kilometara, osjetno izgubiti svoje osobine. To je posljedica starenja gume. Elastičnost i prijanjanje koje je nudila postepeno nestaju i ta guma postaje nepouzdana pri kočenju.

Nakon što zamijenite svoje zimske gume ljetnim pobrinite se za pravilno skladištenje istih. Zato je dobro imati svoj podrum ili garažu gdje ćete odložiti svoje gume, koje ćete očistiti i oprati prije samog odlaganja.