GREŠKE VOZAČA U LJETNOM PERIODU

U ljetnoj sezoni na našim cestama povećan je broj automobila, a samim tim povećan je i broj saobraćajnih nezgoda na gradskim i vangradskim cestama. Nesreće i neugodnosti dešavaju se iz mnogo razloga, ali statistike pokazuju da razlog za veliki broj nezgoda su greške neopreznih i umornih vozača. Kako bi vaše putovanje učinili sigurnim i bezbrižnim donosimo najčešće greške koje vozači čine u ljetnom periodu.

  • Vožnja bez pauze: Sezona je godišnjih odmora i mnogi od nas jedva čekaju dan kad će krenuti na ljetovanje. Dugotrajna vožnja bez pauze dovodi do fizičkog zamora, ali i značajnog smanjenja koncentracije, što nas može dovesti u opasnu situaciju, te ugroziti naš život, život suvozača i drugih učesnika u saobraćaju. Jedan od sigurnih znakova pada koncentracije prilikom duže vožnje je situacija u kojoj vas je drugo auto preteklo, a da toga niste bili ni svjesni. Ovo govori da je vrijeme za odmor, bar onaj od 10 minuta.
  • Neumjereno korištenje klima uređaja: Kod neprestalnog korištenja klime u automobilu često dolazi do kvarova na ovom uređaju, koji na ljetnim vrućinama mnogo znači. Neprestalni rad ventilatora dovodi do kvara na automobilskom alternatoru. Za duži vijek klima uređaja preporučuje se provjetravanje auta na najjednostavniji način, kao i korištenje klime na automatskim postavkama. Poštujući ovo pravilo čuvamo zdravlje i povećanu potrošnju goriva.
  • Sipanje pogrešnog goriva: Česta greška vozača u ljetnim danima je sipanje pogrešnog goriva u automobil. U ovom slučaju je veoma bitno odmah ugasiti motor, te pozvati pomoć kako ne bi došlo do veće štete.
  • Uzdanje u ‘rezervu’: Veliki broj vozača ostane bez goriva zbog preduge vožnje na rezervi. Zbog vrućine pokazivač na automobilu može pogrešno izračunati preostalu količinu goriva, pa vaš automobil može stati prije nego što ste očekivali. Imajte na umu da vožnja na rezervi nanosi štetu motoru i pumpi goriva.
  • Brza vožnja i nesigurno kretanje vozila: Zbog umora, vrućine i gužve na cestama mnogi vozači brzo gube strpljenje i prestaju poštovati ograničenja brzine. Budite oprezni kada vozite kroz manje poznate krajeve jer možete napraviti ozbiljne prekršaje ili izazvati saobraćajnu nezgodu.
  • Nepoštivanje ‘zlatnih pravila’ održavanja automobila: Prije odlaska na putovanje tri stvari na automobilu moraju biti ispravne: sistem za upravljanje vozilom, kočnice i amortizeri koji se brinu za vašu sigurnost u krivinama. Važno je imati odgovarajuće ljetne gume i provjerite pritisak u pneumaticima, jer su direktna veza vozila s cestom.