Da li gorivo ima rok trajanja ?

Gorivo ima rok trajanja, a rok trajanja zavisi od uslova u kojima se gorivo nalazi. Najčešće ga čuvamo u kanisterima i rezervoarima automobila. Ono što je bitno jeste da rok trajanja ne zavisi samo od toga u čemu čuvamo grivo, nego i na kojoj temperaturi ga čuvamo i koliko su te posude čvrsto zavrnute.

Obični benzin u rezervoaru automobila i ako se čuva u kanisteru koji nije dobro zatvoren može se bezbjedno koristiti do 3 mjeseca. Kada se benzin čuva u kanisteru koji nije dobro zatvornu počinju osjetno da se mijenjaju karakteristike, jer dolazi do isparavanja određenih komponenata, dok druge hemijski reaguju s kiselinom.

Benzin može “izdržati“ 6 mjeseci, pa čak i do godinu dana ako se čuva u namjenskom kanisteru za gorivo koji ne dozvoljava isparavanje i prodor vazduha. To u velikoj mjeri zavisi i od temperature na kojoj se čuva.

Britanski RAC (Royal Automobile Club) – tvrdi da benzin može trajati 6 mjeseci ako je u čvrsto zatvorenom kanisteru, na 20 stepeni Celzijusa. A ako je na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa, onda samo 3 mjeseca.

U idealnim uslovima, odnosno u dobro zatvorenom kanisteru i na odgovarajućoj temperaturi dizel može da traje 6 do 12 mjeseci – tvrdi RAC.

Znatno kraći je rok trajanja goriva u rezervoaru automobila, nego u dobro zatvorenom kanisteru. Ako dođe do ozbiljnih promjena u gorivu to može izazvati razne probleme – od nepravilnog rada motora do ozbiljnih kvarova.

Treba imati u vidu da nisu isti rokovi trajanja za „čist“ benzin ili dizel u kojoj nisu dodata bio goriva (biodizel i bioetanol) i za dizel i benzin koji u većem ili manjem procentu sadrže biodizel i bioetanol koji se dodaju iz ekoloških razloga u mnogim zemljama.