Šta znači boja dima iz auspuha ?

Obratite pažnju na dim iz auspuha jer boja dima može vam ukazati na određene probleme. Dim iz auspuha je uglavnom bezbojan, ali šta ako vam se pojavi plavi, crni, bijeli ili sivi dim iz auspuha?

Plavi dim – problem s uljem

Obavezno prvo provjerite nivo motornog ulja. Plavi dim ukazuje na to da vam motor dobiva ulje koje curi i sagorijeva ga. Slabi ventili, oštećeni klipovi i cilindri, ali još mnogo toga može biti problem. Ako odmah ne posjetite servis, može doći i do mnogo većih problema kao što su oštećenje senzora ili većih kvarova.

Crni dim – velika potrošnja goriva

Mješavina goriva, te premalo zraka može biti problem kod benzinskih motora. Provjerite filtere goriva, ako imaju naslage, to je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Također, trebali bi provjeriti i ubrizgavanje goriva, usisne senzore i filtere klime. Velika je vjerovatnoća da je riječ o dotrajalosti motora, te da popravak neće biti jeftin.

Bijeli dim (oblak bijelog dima) – oštečenje cilindra glave, ispucali zidovi bloka motora

Ako vam se u toku vožnje pojavi bijeli dim, provjerite da li vam u motoru gori tekućina za rashlađivanje. Dovoljna je mala količina rashladne tečnosti u smjesi goriva i vazduha da bi se dim pojavi. Nedostatak rashladne tečnosti u sistemu može uzrokovati pojavu bijelog dima, kao i zamašćena tečnost, odnosno uljni talog.

Sivi dim – sagorijevanje ulja ili loš turbo punjač

Teško je uspostaviti dijagnozu kada je ovaj dim u pitanju, mogu ga prouzrokovati slični kvarovi kao i kod plavog dima. Obratite pažnju na potrošnju goriva, u slučaju kvara potrošnja goriva je veća, provjerite nivo ulja. Sivi dim može vam ukazati i na slab turbo punjač.