SIGURNOSNI POJAS U AUTOMOBILU

Jedan od prvih koraka koje treba da uradimo kada sjedamo za volan jeste vezanje sigurnosnog pojasa. Vezanje sigurnosnog pojasa vožnju čini sigurnijom, a statistike pokazuju da su, u slučaju saobraćajne nezgode, šanse za preživljavanje minimalno 50% veće, nego bez pojasa. Zbog toga je pojas, već šestu deceniju, najvažniji sigurnosni detalj naših automobila.

Velika većina vozača još vjeruje da se sigurnosni pojas svojim izgledom i funkcijom nije puno promijenio u pola stoljeća suživota s automobilom. Ako se gleda na izgled sigurnosnog pojasa tu su u pravu, ali ako pojas pogledamo s aspekta sigurnosnog sistema onda primjećujemo da je to dio koji se konstantno unaprijeđuje. Sami počeci svjetske motorizacije bili su obilježeni nesrećama, povrijeđenim osobama, čak i smrtnim ishodom. Zbog toga su vrijedni naučnici, sve u cilju usavršavanja automobila, počeli da se bave mišlju kako da zaštite vozača i putnike tokom opasnih avantura na cestama.

Sigurnosni pojas je definitivno postao najefikasnija zaštita putnika u automobilima. Kao primjer može poslužiti sljedeće: ako niste vezali pojas, a imali ste udes pri brzini od 50 km/h, vaše povrede biće jednake padu s trećeg sprata zgrade! Brzina do najviše 7 km/h je maksimum na kojem se naš refleks može odbraniti od povrede pri sudarima vozila!