KOLIKO POMIJERANJE SATA UTIČE NA VOZAČE?

Nastupilo je zimsko računanje vremena i donijelo probleme, a sve zbog nagle promjene. Tokom godine omjer dnevnog svjetla i mraka se postepeno mijenja, a ovdje to nije slučaj. Ovakve nagle promjene utiču na sve, a posebno na vozače.

Promjena pomicanja sata za vozače je problematična zato što remeti ciklus spavanja. U ljudima postoji tzv. ‘untrašnji sat’ i često ostajemo budni duže kad se sat vrati, a sami od sebe se probudimo ranije. Tako vozači postaju više umorni i rade više pogrešaka, jer umor utiče na brzinu reakcije vozača. Pomicanje sata možda neće smetati zdravim i mladim osobama, ali itekako utiče na ljude koji već imaju problema sa spavanjem.

S manjkom svjetla dolazi do ranijeg početka proizvodnje melatonina (hormon koji utiče na pospanost), pa zato postajemo i umorniji. Drugi problem je što mrak pada ranije. Oni koji su navikli voziti kući s posla po danu sad su usred gustog prometa u sumrak ili noću. Ovo se posebno odnosi na nove vozače, ali i pješake i bicikliste. Zato je preporuka oprez dok se tijelo ne navikne na promjenu sata.

Praksa pomijeranje sata trebala je biti ukinuta 01. aprila 2021. godine, ali zbog cjelokupne situacije s pandemijom COVID-19 virusa sve je odgođeno.