KAKO DO VOZAČKE DOZVOLE?

Iako se čini da je put do vozačke dozvole dug i težak, mi ćemo vam pokazati da nije tako. U ovom kratkom tekstu ćemo pokušati odgovoriti na najčešće postavljana pitanja naših kandidata.

Prvi preduslov da biste se upisali u autoškolu je da imate prebivalište na području Kantona Sarajevo, dok za pristupanje obuci i polaganju ispita potrebno je da imate navršenih 18 godina i lične dokumente (ličnu kartu). Prema posljednjim izmjenama Pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, utvrđeno je da kandidat može pristupiti osposobljavanju iz poznavanju propisa o sigurnosti prometa na cestama i prve pomoći najranije tri mjeseca prije navršenih 18 godina.

Nastojeći da pružimo što bolje uslove, našim kandidatima smo ponudili povoljne cijene i različite mogućnosti plaćanja kako za gotovinsko, tako i za plaćanje na rate. Plaćanje na rate se može izvršiti putem banke, mikrofina, PIO, kreditnih kartica, a maksimalan broj rata je 24.

Da bismo vam olakšali i pomogli da uskladite ovaj proces sa svojim obavezama, osoblje autoškole TICA će vam biti svakodnevno na usluzi. Za vas smo obezbijedili prevoz do poliklinike radi vađenja ljekarskog uvjerenja koje je potrebno za početak obuke. Obuka se sastoji iz dva dijela:

  • Prvi dio obuke ogleda se u ispitu iz prve pomoći kojem prethode predavanja i obuka u Crvenom križu koja traje 9 časova.
  • Drugi dio obuke su predavanja iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja u trajanju od 28 nastavnih sati. Nakon odslušane teoretske nastave pristupa se ispitu iz poznavanja propisa Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Poslije položenih ispita iz Prve pomoći i propisa slijedi obuka upravljanja motornim vozilom u trajanju od 35 nastavnih časova. Časovi se održavaju u terminima određenim u dogovoru sa kandidatima uz mogućnost dolaska po kandidata na dogovorenu adresu.

Kandidati imaju mogućnost izbora vozila na kojem će se vršiti obuka, kao i instruktora vožnje, a za dame imamo, također i instruktoricu vožnje, ukoliko im je tako ugodnije.

Na kraju želimo dodati da ćete nakon vremena provedenog u našoj autoškoli biti zadovoljni svojim usvojenim znanjem i vještinama, te profesionalnim odnosom u toj mjeri da ćete nas preporučiti i svojim prijateljima.